iki nokta medya

Web Siteleriniz İçin SEO Optimizasyonu Kılavuzu

seo optimizasyonu nedir

Bir web siteniz yada bir blog sayfanız varsa SEO optimizasyonu terimi ile birçok kez karşılaşmışsınızdır.

Bu yazımızda aklınızdaki sorulara yanıt verecek kapsamlı bir kılavuz hazırladık. Buradaki işlemleri ister yeni isterseniz eski web siteleriniz üzerinde uygulayarak SEO optimizasyonu sağlayabilirsiniz. Kılavuzumuz başlangıç seviyesinde var olan web siteleriniz için adım adım neler yapmalısınız bunları içermektedir.

İnternetin ilk kurulduğu yıllardan ilk web sitesi yayına alındığı zamana kadar insanların arama motoru diye tabir ettiğimiz hizmetlere ihtiyacı yoktu. Günümüzde 2 milyar kadar web sitesi olduğu düşünülürse arama motorlarına olan ihtiyaç önem kazanır.

Arama motoru ihtiyacı ve kullanımı arttıkça beraberinde bazı kurallar getirdi. Bu kuralların tamamına verilen isim SEO, Türkçe terimi ile arama motoru optimizasyonu olarak belirlendi. Bu kuralların amacı SEO optimizasyonu ile doğru içeriklerin arama yapan kişilere ulaştırılmasıydı.

Bu SEO Optimizasyonu Kılavuzu Kimler İçin

İnternet üzerinde sahibi olduğunuz bir web sitesi varsa. Bu içeriklerinizi arama sonuçları için düzenliyor ve tanıtıyorsanız. E-ticaret ile uğraşıyor içeriklerinizden para kazanıyorsanız bu kılavuz size göre. Yeni açılan işletmenizi internet ortamında büyütmek, SEO için bir yerden başlamak, kendi SEO işlerinizi yapmak için bu kılavuz ile başlayabilirsiniz.

SEO ve SEO Optimizasyonu Nedir?

SEO, kısaca “arama motoru optimizasyonu” demektir. Arama motoru optimizasyonu, İngilizce karşılığı olan “Search Engine Optimization” teriminin kısaltılarak yazılmasıyla oluşur.

SEO internette web sitelerinin arama sonuçlarında gözükmesini sağlayan bir bilimdir. Var olan web sitenizi bu bilimin kurallara göre optimize edersiniz. Bu arama sonuçlarına göre sitenizi optimize etme işlemlerine SEO optimizasyonu denir. SEO optimizasyonu sizi arama sonuçlarında öne çıkartır ve birbirini takip eden birkaç işlemden oluşur. Bu işlemlere bir göz atalım.

1-Anahtar Kelime Önemi ve Anahtar Kelime Tespit Etmek

Anahtar kelime (Keywords) arama motoru üzerinden arama yapıldığında web sitenizi kısaca anlatan terimlerdir. Bu sebeple anahtar kelime seçimi iyi bir başlangıç için önemlidir. Anahtar kelimelerinizi tespit ederken arama motorlarında nasıl arandığınızı hayal etmelisiniz. Seçeceğiniz anahtar kelime web sitenize uygun olmalı. Uygun olmayan bir anahtar kelime sıralamanızı olumsuz etkileyecektir.

SEO işlemlerine başlamadan anahtar kelimelerinizi tespit etmelisiniz. Bunun için pek çok ücretli ve ücretsiz araç mevcut. Ücretsiz Google anahtar kelime planlayıcı ile web siteniz için anahtar kelime belirleyebilirsiniz. Bunun için bir Google hesabınız olmalı. Bu ve bunun gibi pek çok SEO aracına ulaşabilmek için mutlaka bir Google hesabı açın.

2-Arama Motorları için Tanıtım Metinleri Oluşturun

Anahtar kelimelerinizi tespit ettiniz ama işiniz bitmedi. Daha yolun başındasınız. Elinizdeki anahtar kelimeyi düşünerek sitenize uygun bir başlık ve sitenizi kısaca tanıtan bir açıklama düzenlemelisiniz. Bu sandığınız kadar kolay olmayabilir. Düzenlediğiniz bu içerikler anahtar kelimelerinizi içermeli ve aynı zamanda anlamlı olmalıdır.

Bu tür içerikler “Meta Tag” olarak adlandırılır. Ziyaretçiler için kısmen görünür fakat arama motorları için sitenizi tanımlayan içeriklerdir. Sitenizi ziyarete gelen arama motoru botları bu içerikler ile sitenizi indeksler. Dizinlerine kaydederler.

Daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıda sizler için bir örnek paylaşıyorum. Örneğimizde anahtar kelimemiz “oyun bilgisayarı” olsun. Oluşturduğumuz meta etiketleri aşağıdaki gibi görünecektir.

meta tag

Bu işlemleri yaparak seo optimizasyonu için ilk adımı attınız. Bundan sonra yapmanız gereken ilk işlem Google üzerinde yer alıyor musunuz bunu kontrol etmek.

3-Google Üzerindeki Varlığınızı Kontrol Edin

Tüm bu işlemlerin aksine bunu yapmak oldukça kolaydır. Google üzerindeki indekslenmiş içerikleri görmek için yapılması gereken tek şey arama motoruna girmek. Daha sonra “site:www.siteadresiniz.com” şeklinde bir arama yapmaktır. Bu tarz bir arama sadece web sitenize ait içeriklerin indekslenmesini sağlayacaktır.

Arama sonucunda hiçbir içerik görünmüyorsa muhtemel sebepler aşağıdaki gibidir.

1-Siteniz yeni ve henüz Goggle tarafından indekslenmedi.
2-Siteniz taranırken bir hata oluştu.
3-Tasarım yada içerikler indekslenmesini zorlaştırıyor.
4-Google tarafından taranmasını engelleyen kodlar mevcut.

Sebep ne olursa olsun mutlaka tespit edilmelidir. Aksi taktirde erken dönemde tespit edilememiş bir sorun ileride mutlaka sorun çıkaracaktır.

4-Sitenizi Google Üzerine Taşıyın

Bu işlem için “Google Search Console” mükemmel bir araçtır. Sitelere bu uygulama yardımıyla Google botlarını gönderebilirsiniz. Böylece indekslenmeleri daha hızlı olur. Tabi Search Console sadece bunun için kullanılmaz. Bu işlemin yanında kullanıcıları için web site istatistiklerini ve bazı yararlı uygulamaları tutar. Bu istatistikler yardımıyla web siteniz hakkında daha fazla bilgi edinirsiniz.

Site İçi ve Site Dışı SEO Optimizasyonu

Web sitelerini SEO için optimize ederken iki farklı alanda işlem yaparsınız. Site içi (On Page) ve site dışı (Off Page). Site içi yapılan tüm işlemler adında da anlaşılacağı gibi web sitesinde yapılan değişikliklerdir. Bu optimizasyonlar tamamıyla web sitenizde yapılır ve başlangıç için önemlidir. Web sitenizin haricinde yapılan diğer işlemler site dışı optimizasyonları içerir.

1- Site İçi SEO Optimizasyonu

on page seo

Web siteleri bir çok sayfa, başlık, resim, yazı ve içerikten oluşur. Tüm bunları çok iyi optimize etmelisiniz. Site içi SEO optimizasyonu yaparken ziyaretçilerinizi baz alarak, arama motorlarının hoşuna gidecek şekilde düzenlemeler yapmalısınız. Kısaca anlatmak gerekirse;

1-Her sayfa için benzersiz ve doğru sayfa başlıkları kullanın.

Sayfa başlıkları web sitenizin <title></title> etiketleri arasında kalan kısımlardır. Bunları düzenlerken her sayfa için eşsiz olacak şekilde düzenlemelisiniz. Ayrıca içerik ile alakalı olmalıdır.

2-Sayfalarınız için meta tanım etiketleri kullanın.

Meta etiketleri ile ilgili yukarıda bilgi verdim. Bu konuyu daha geniş araştırabilirsiniz. Sayfa içeriklerinizi arama motorlarına tanıtmak için önemlidir.

3-Önemli metinler ve başlıklar için (H1-H6) etiketlerini kullanın.

Yazılarınızda başlık kullanırken (H1-H6) etiket kullanımı önemlidir. Bu içeriğinizdeki önemli konuları belirtmek ve hiyerarşi düzenini daha iyi oluşturmanızı sağlar.

4-Site içi gezinmeyi kolaylaştırın.

Bu optimizasyon hem ziyaretçi hem de arama motoru için önemlidir. Sayfalar arasında kolay erişim ve düzgün bir hiyerarşi sağlayın. Bunun için ana sayfanızı baz alırsanız zorluk çekmezsiniz.

5-Sitenize sitemap.xml ve robot.txt dosyaları yerleştirin.

Yapılacak bu SEO optimizasyonu tamamen arama motorları içindir. Sitenizi ziyarete gelen arama motorları bu dosyaları inceleyerek hangi sayfaları ziyaret etmeli, hangilerini yayınlamalı karar verir. Daha öncesinde bu dosyaları uygun şekilde yapılandırmalısınız.

6-İçerik ile alakalı SEO optimizasyonu yapılmış yazılar ekleyin.

Sayfalarınızda ilgili alanınız neyse bu konuda yazılar paylaşın. Bu yazılarda SEO kurallarını düşünerek güncel içerik paylaşın.

7-URL yapınızı iyileştirin.

Uzun URL yapısı arama motorları tarafından sevilmez. Sayfanızdaki URL yapılarını buna göre optimize edin.

8-Kullandığınız resimleri optimize edin

Sitenizde kullandığınız resimler site hızınızı etkileyen faktörlerin başındadır. Ayrıca kötü kullanılan görseller piksel tasarım kurallarına uygun değildir. Sitenizdeki resimleri boyut, alt etiketi ve piksel uygunluğunu göz önüne alarak düzenlemelisiniz.

9-Sitenizi mobil uyumlu hale getirin.

Gelişen teknoloji ile birlikte mobil uyumluluk bir SEO kriteri haline geldi. Ayrıca son araştırmalar günlük internet kullanımının %70 kadarı mobil cihazlar üzerinden yapıldığını gösteriyor. Bu pazarda yerinizi almak için mobil uyumlu bir web sitesi önemli.

10-Site hızınızı optimize edin.

Bunun için önce site hızınızı ölçmelisiniz. Bunun için pek çok uygulama mevcut. Önerebileceğimiz ücretsiz uygulama PageSpeed İnsight. Bu uygulama yardımıyla pek çok veriye ulaşabilir ve SEO optimizasyonu için fikir alabilirsiniz.

2-Site Dışı SEO Optimizasyonu

off page seo

Buradaki işlemler artık web sitenizden bağımsız yaptığınız işlemlerdir. Site dışı SEO optimizasyonu için ücretli olan kısımları da mevcut. Burada bahsedeceğimiz ücretsiz olanları olacaktır.

1-Sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapın.

Her ne kadar web sitesi üzerinden iş yapsanız da sosyal medyanın gücünü hafife almayın. Web siteniz için sosyal medya hesapları oluşturun ve bunlar üzerinden dikkat çekici içerikler paylaşın.

2-İçeriklerinizle ilgili video paylaşımları yapın.

İyi geri dönüşler için görsel sitelerde de yer almanız önemli. Bunun için Youtube en etkili olanlarından biridir. İçeriğiniz ile alakalı video paylaşımları size iyi geri dönüşler sağlayacaktır.

3-Tanıtım yazıları paylaşın.

İnternetteki varlığınızı paylaşabileceğiniz her yerde tanıtım yazısı oluşturabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan bir bilgisayar, internet ve Google arama motoru.

SEO Optimizasyonu Avantajları

Günümüzde arama motorları bilgi almak için en yaygın kullanılan araçlardır. Kullanıcılarına güvenlik, hız ve kolaylık sağlamışlardır. Bu sebeple hemen hemen her konuda ilk başvurulan kaynaklar olmuşlardır.

SEO optimizasyonu ilgili arama yapıldığında marka görünürlüğünü ve potansiyel müşterilere ulaşmak için kritik bir rol üstlenmektedir. İyi yapılmış SEO optimizasyonu arama motorlarında üst sıralarda yer almanıza ve pazarlama stratejinize doğrudan etki eder. Ayrıca SEO ölçümlenebilir bir strateji olduğu için maliyetlerinizi kontrol etmenizi sağlar.

Odak anahtar kelimeler ile yapıldığında ise SEO size tıklama başına ödeme alan reklam uygulamalarından daha iyi sonuçlar verir.

SEO Optimizasyonu İçin Karşılaşılan Zorluklar

SEO uzun bir iştir ve devamlılık ister. Sürekli olarak iyileştirme, rakip analizi ve güncelleme yapmanız gereken dinamik bir süreçtir. Üstelik arama motorları algoritmalarını sürekli değiştirir ve ve gizli tutar. Sınırlı kaynaklara sahip bir kişi yada işletme için uzun zaman alan ve pahalı bir süreçtir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ister istemez bazı web siteleri etik olmayan bir takım yöntemlere başvurur. Bu sıralamalarını yükseltir fakat uzun vadede sıkıntı yaşamalarına sebebiyet verebilir.

Sonuç Olarak

SEO optimizasyonu için anlatılanlar kesinlikle bunlarla sınırlı değildir. Bu konuda biraz daha içerik ihtiyacınız olursa buradan ulaşabilirsiniz. SEO için SEO Gerekli mi? Ne Kadar İhtiyacınız Var? yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

Web siteniz için yapacağınız tüm bu düzenlemeler kendi içinde ikiye ayrılır.

  • Site içi SEO optimizasyonu
  • Site dışı SEO optimizasyonu

Burada anlattığımız tüm SEO kuralları etik olan kurallardır. Etik olmayan kurallar kullanarak kısa süreli yükselme sağlayabilirsiniz. Sonrasında elde edeceğiniz tek şey tüm bu arama sonuçlarından kaldırılmak olacaktır. Bu konuya dikkat etmelisiniz.

SEO tek seferlik yapılan bir işlem değildir. Devamlılık ister. Belki de en zor kısmı buradan gelmektedir. Yaptığınız işlemleri takip etmeli ve sürekli adapte olmalısınız.

SEO optimizasyonu yaparken kısa sürede sonuç beklemeyin. Elde edemesiniz. Stratejik olmalısınız. Stratejik olmak her adımınızı planlamadan geçer. İlk adımınızı tamamlamadan ikinciye geçmeyin.

Burada anlatılanlar dışında doğru olması kaydıyla farklı yollar öğrenin. Araştırmacı olun. Arama motorları algoritmalarını devamlı güncellemektedir.

İki Nokta Medya

İki Nokta Medya

Web tasarımı ve SEO konularında uzun araştırmalar yapmış. Web tasarımını kendine hobi edinmiş biriyim. İnsan sevdiği yolda ilerlemeli ve sevdiği işi yapmalı düşüncesiyle ihtiyacı olanlara hizmet vermekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Başlıkları