iki nokta medya

Web Siteleri İçin Site İçi SEO Rehberi

site içi seo

İnternette organik trafik için ilk yapmanız gereken site içi SEO işlemleridir.

Bilindiği gibi SEO web sitelerinin arama motorları üzerindeki aramalarda görünürlüğünü arttıran bir kriterdir. Üstelik organik bir trafik kazandırdığı için değeri oldukça yüksektir. Web siteniz için ilk adım olarak başlayacağınız en doğru işlem site içi SEO, diğer adıyla on page SEO yapmaktır.

Tüm bu işlemleri yaparken etik kurallar kullanmalısınız. Uzun vadede web siteniz için SEO anlamında yapabileceğiniz en doğru yatırım budur. Etik olmayan yöntemlerle yaptığınız her işlem sizi hızlı yükseltir ama en sonunda bir an da düşer ve kaybedersiniz. Üstelik sonsuza kadar. Yani arama motorları bu yöntemler sebebiyle sitenizi bir daha arama sonuçlarında göstermez. Buda bir web sitesi için en kötü sonuçtur.

Bu yazımızda sizlere site içi SEO anlamında web siteniz için gerçekleştirebileceğiniz etik SEO yöntemlerini sıralayacağız.

Site İçi SEO Aşamaları

1-Anahtar Kelimelerinizi Belirleyin

anahtar kelime

Aslında bu işlem bir web sitesi için alan adı alınmadan yapılması gereken bir işlemdir. Siteniz ne hakkında olursa olsun arama motorlarında bulunabilmeniz için aranabileceğiniz bazı kelimelere ihtiyaç duyarsınız. Bu kelimeler anahtar kelime dediğimiz kelimelerdir. Domain adınızı belirlemeden belirleyeceğiniz anahtar kelime domain adınızla ilişkilendirildiğinde güçlenir. Site içi SEO için en önemli aşamadır.

Anahtar kelimelerinizi belirlerken içeriğiniz ile alakalı olmasına dikkat edin. Aksi taktirde web siteniz uygun olmayan içerik sebebiyle kabul görmeyecektir.

2-Meta Başlık ve Açıklamalarınızı Hazırlayın

açıklama

Anahtar kelime belirledikten sonra web siteniz için uygun bir başlık ve açıklama yazmalısınız. Başlık ve açıklamanızda mutlaka anahtar kelime kullanmaya çalışın. Anahtar kelime kullanacağız diye sakın abartmayın. Cümleleriniz imla kurallarına uygun ve anlamlı olmalıdır. Bu başlık ve açıklamalara “meta” denme sebebi HTML kodlar arasına yazılmasından dolayıdır. Örnek için buradaki yazımı inceleyebilirsiniz.

3-Sitenizin İçerik ve Kod Yapısını Düzenleyin

kod düzenlemesi

Web siteniz hazırlanırken belli içeriklerde tutarlı olmalıdır. Sitenizin tasarımında kullanılan kod yüzdesi içeriğindeki kullanıcı tarafından görünen yazı yüzdesine orantılı olmalıdır. Aynı zamanda yazı yüzdesi de kullanılan görsel yüzdesine göre orantı içermelidir. Biraz karışık farkındayım. Daha basit açıklayacak olursak yazılar kodlamadan fazla, resimler de yazılardan fazla olmamalıdır. Arama motorları bu SEO kriterine dikkat ederler. Ayrıca kullanıcı tarafında aşırı yazı yada aşırı görsel rahatsız edici olabilir. Tabi bunun için bazı istisnalar vardır. Eğer böyle bir içerik sunmayacaksanız bunları göz ardı etmemelisiniz.

4-Görsellerinizi Uygun Şekilde Optimize Edin

görsel düzenleme

Uygun bir site içi SEO için bir diğer kriter görsel düzenlemeleridir. İçeriklerinizde kullanılan görseller uygun boyutlarda düzenlenmelidir. Ayrıca her görsel için “alt etiketi” belirlemelisiniz. Son zamanlarda yine istenen bir SEO kriteri de görsellerin genişlik ve uzunluk ölçüleridir. Bunun amacı site hızınızı etkilediğinden yükleme esnasında tarayıcılara görsellerin boyutları hakkında bilgi vermektir.

5-Sitenizin Mobil Ortamda Çalıştığından Emin Olun

mobil

Mobil kullanımı arttı ve insanlar interneti mobil üzerinden de kullanabiliyorlar. İyi bir site içi SEO optimizasyonu yapılmış bir web sitesi de mobil uyumlu olmalıdır. Tasarımınızda mutlaka dikkat etmeniz gereken bir kriter. Öyle ki bu kritere uymayan siteler arama motorları tarafından zaman zaman indekslenmiyor bile.

6-Sitenizi Hızlandırın

sayfa hızı

Her şeyde olduğu gibi internette de hız çok önemli. Yavaş bağlanılan bir web sitesi uzun beklemeden dolayı ziyaretçi kaybeder. Bu sadece ziyaretçi tarafında değil arama motorları içinde olumsuz karşılanır. Yavaş bir siteniz varsa hızlandırmanın yolunu arayın. Bunun için Google hizmetlerinden biri olan PageSpeed Insights özelliğinden yararlanabilirsiniz. Buradan yapacağınız işlem ile hem hızınızı ölçebilir hem de öneriler alabilirsiniz.

7-Sitenizi Devamlı Olarak Test Edin

test

İnternet üzerinde analiz yapabileceğiniz fazlasıyla ücretli ve ücretsiz uygulama mevcut. Sizin için uygun olanlarını seçerek sitenizi analiz edebilirsiniz. Bunları yaptıkça siteniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak ve site içi SEO için neler yapabileceğinize daha kolay karar verebileceksiniz.

8-Sitenizi Güncel Tutun

güncelleme

Sitenizin daima güncel olması önemli site içi SEO kriterlerindendir. Dinamik bir web sitesi sürekli güncel olduğundan dolayı gerek arama motorları gerekse ziyaretçiler tarafında değer kazanır.

Sitemi nasıl nasıl güncel tutarım diye çok düşünmenize gerek yok. Kişisel veya blog sitesiyse sürekli yazı ekleyebilirsiniz. Kurumsal bir içeriğe sahip bir web sitesi için şirketinizin bilgilerini içeren haberler paylaşabilirsiniz. Sadece biraz düşünmeniz yeterli olacaktır.

Şunu her zaman aklınızda bulundurun. SEO yaptım bitti şeklinde düşünebileceğiniz bir işlem değildir. Web siteniz olduğu sürece devam etmesi gereken bir süreçtir. Bu ister site içi SEO isterse de site dışı SEO olsun fark etmez. İstediğiniz konuma gelene kadar SEO yapıp daha sonra bırakmak sizi tekrar o uzun uğraşın içine sokacaktır. Bu sebeple burada anlatılanlar ve daha fazlasını devamlı olarak uygulamazsanız başarılı olamazsınız.

İki Nokta Medya

İki Nokta Medya

Web tasarımı ve SEO konularında uzun araştırmalar yapmış. Web tasarımını kendine hobi edinmiş biriyim. İnsan sevdiği yolda ilerlemeli ve sevdiği işi yapmalı düşüncesiyle ihtiyacı olanlara hizmet vermekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Başlıkları