iki nokta medya

SEO Gerekli mi? Ne Kadar İhtiyacınız Var?

seo nasıl yapılır

Web siteniz var ve merak ediyorsunuz. SEO gerekli mi? SEO yapmalı mıyım? İyi de nasıl yapacağım?

Gelin size bu yazımızda SEO yapmaya ne kadar ihtiyacınız var bunu anlatalım. Tabi bunu anlatmadan önce sizinle SEO nedir bu konuda konuşmamız gerek sanırım. SEO (Search Engine Optimization) arama motoru optimizasyonu anlamına gelen İngilizce kelimelerinin kısaltmasıdır. Ne kadar ihtiyacınız var konusuna gelecek olursak, sanırım işiyle ilgili bir web sitesi olan herkesin mutlaka kullanması gereken yöntemlerdir diyebilirim.

SEO, yaparak ve derinlemesine dalarak öğrenmeniz gereken bir şeydir:-Joost de Valk, Yoast.com’un kurucusu

Yukarıdaki SEO için söylenmiş uzman yorumuna bakılırsa SEO tek bir yazıyla anlatılabilecek bir kavram değildir. Bunun için yıllarını verip araştırma yapan insanlar var. Bu yazıda en azından SEO nasıl yapılır? sorusuna bir başlangıç yapmak üzeresiniz. Bu konuda farklı bir içerik için “Özgün Makalenin SEO’ ya Etkisi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

SEO kelime anlamı olarak arama motoru optimizasyonudur demiştik. Peki arama motoru optimizasyonu nedir?

Günümüzde artık insanlar internetteki tüm web site aramaları için arama motoru dediğimiz bünyesinde milyonlarca web sitesi barındıran web tabanlı programları kullanmaktadır. İnsanlar bu web tabanlı programlar üzerinden anahtar kelime tabanlı arama yaptıklarında, karşılarına bazı web siteleri çıkar. Karşılarına çıkan bu web siteleri rastgele değil, arama motorlarının uyguladığı ve “algoritma” dediğimiz işlemlerin sonucudur. İşte bu işlemleri yorumlayarak yapılan uygulamaların tamamına ise SEO denir.

İnternet ortamında içeriği ne olursa olsun bir web siteniz var ve insanlara ulaşmak istiyorsunuz. Bunun yollarından bir tanesi SEO yapmaktır. Sanırım bu SEO gerekli mi sorusuna bir cevap olacaktır.

Yöntem olarak SEO kendi içerisinde etik olan (White Hat SEO), etik olmayan (Black Hat SEO) olarak ikiye ve uygulama olarak site içi (On Page), site dışı (Off Page) olarak yine ikiye ayrılır. Benim burada size anlatmaya çalışacağım etik yöntemler kullanılarak site içi SEO işlemleri olacaktır. Aşağıda kısa başlıklar ile sizi çok sıkmadan anlatmaya çalışacağım.

Etik Yöntemler ile On Page SEO

1-Anahtar Kelime Araştırması ve Optimizasyonu

anahtar kelime

SEO nasıl yapılır? Diye soracak olursanız size doğru odaklı anahtar kelime  araştırması diyebilirim. Anahtar kelime, insanların sizi internet ortamında ararken kullandıkları bir veya birkaç kelimeden oluşan dizelerdir. Anahtar kelimelerinizi seçerken sizi tanımladığını düşündüğünüz kelimelerden ziyade ziyaretçilerinizin arama motorları kullanarak sizi internet ortamında nasıl bulacaklarını düşünmeniz daha doğru olacaktır.

Aslında bu işlem göründüğü kadar kolay değil epey zor. İşin içerisine oldukça fazla faktör giriyor. Tabi işe doğru başlamak çok önemli. Bu sebeple anahtar kelime araştırması için dikkatli olmalısınız.

2-Siteniz İçin Meta Tag Oluşturmak

meta tag

Meta tag site içerisinde arama motorları için düzenlenmiş kısımlardır. İçerisinde siteniz ile ilgili pek çok bilgi olmakla birlikte en yaygın olanları site başlığı, site açıklaması, anahtar kelimeler gibi pek çok içeriktir. Etik bir SEO için doğru düzenlenmesi önemlidir.

3-Site Açılış Hızınızı Optimize Etmek

sayfa hızı optimizasyonu

Site açılış hızınız iyi bir SEO için çok önemlidir. Site açılış hızı sadece SEO anlamında değerlendirilmemelidir. Sitenize gelen ziyaretçiler sırf yavaş açılan bir web sayfası için sitenizi terk edebilirler. Açılış hızını optimize etmek için en çok kullanılan yöntem görsel düzenlemeleri, JS ve CSS düzenlemeleridir.

Erişilebilir olmak önemli bir aktör. Erişilebilir olmak ile ilgili burada güzel bir makale bulabilirsiniz. Okumanızı tavsiye ederim.

4-Görsellerinizi SEO İçin Düzenlemek

resim düzenleme

Görseller bir web sitesi için olmazsa olmazlardan biridir. Kullanırken iyi optimize edilmeleri gerekir. Bu optimizasyonlar yapılmadığında arama motorları gözünde SEO puanınız düşecek ve potansiyel ziyaretçileriniz azalacaktır. Bunun yanında site hızınızın düşmesini de eklerseniz oldukça dikkat etmeniz gereken bir konu olduğunu söyleyebilirim.

5-İçeriklerinizi Anahtar Kelimelerinize Göre Optimize Etmek

içerik düzenleme

Anahtar kelimelerinizi buldunuz peki ne yapacaksınız? Sayfa içeriklerinde bulunan yazılarınızı bu anahtar kelimelere göre optimize edecek yani yazı içerisinde kullanacaksınız. Tabi bunu yaparken belli SEO kurallarına riayet etmelisiniz. Kaş yapayım derken göz çıkarmanız olası bir sonuç olacaktır.

6-Temiz ve Hatasız Kod Yapısı

temiz kod

Arama motorları belli aralıklarla sitenizi ziyaret ederler. Bu ziyaret sitenizin kod tarafında gerçekleşir. Bu sebeple kod yapınız ne kadar temiz ise bu sizin için SEO anlamında artı puan demektir. Bunun için kaynak kodları iyi oluşturup web tasarım standartlarına uymalısınız.

7-Site İçi Bağlantılar

site içi linkleme

Sitenizi ziyaret eden arama motorları site içi bağlantılarınızı da kontrol ederler. Bu sebeple site içi bağlantılarınızda kırık link dediğimiz hiç bir yere yönlendirmeyen linklere sahip olmamalıdır. Yine arama motorlarının sitenizi gezerken kolayca gezebilmesi için robot ve sitemap gibi bazı dosyalarınızın olması size artı puan kazandıracaktır.

Yazımızın uzamaması adına burada bitirmek istiyorum. İçerisine girdiğiniz bu konu gelişen web teknolojileri ile birlikte büyük bir derya diyebilirim. Zaman zaman yazılarımızla tüm bu SEO işlemlerine yer vermeye çalışacağım.

Sonuç olarak bakacak olursak yazımızda SEO nedir, nasıl yapılır ve SEO gerekli mi sorulana cevap olmaya çalıştım. Bu konuda daha pek çok içerik yazmayı düşünüyorum. Takipte kalın lütfen.

İki Nokta Medya

İki Nokta Medya

Web tasarımı ve SEO konularında uzun araştırmalar yapmış. Web tasarımını kendine hobi edinmiş biriyim. İnsan sevdiği yolda ilerlemeli ve sevdiği işi yapmalı düşüncesiyle ihtiyacı olanlara hizmet vermekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Başlıkları